Грижите ли се за себе си? Извършвате ли действия за поддържане

...
Грижите ли се за себе си? Извършвате ли действия за поддържане
Коментари Харесай

Грижата за себе си, която е добре да прилагате в живота си

Грижите ли се за себе си? Извършвате ли дейности за поддържане и възстановяване на вашето физическо, психическо и прочувствено здраве? Грижата за себе си включва вдишване на отговорност и използване на здравословни привички, които предизвикват нашето благоденствие.

Това е самостоятелен развой, неповторим за всеки човек, който включва изпробване с разнообразни техники и намиране на тези, които работят най-добре за вас. 

Ако превърнем грижата за себе си в неразделна част от нашето всекидневие, ще живеем по-пълноценно и свястно. Има разнообразни типове грижа и ние ще ги опишем в детайли.

1. Физическа

Редовните извършения и балансираната диета увеличават освобождението на ендорфини - невротрансмитери, свързани с възприятието за благоденствие. Те оказват помощ за понижаване на признаците на меланхолия, безпокойствие и стрес, като усъвършенстват общото въодушевление.

По същия метод спортът и здравословното хранене въздействат върху намаляването на равнищата на кортизола - хормона на напрежението, като в допълнение се усъвършенства кръвния поток и набирането на О2 в мозъка, което покачва силата, концентрацията и умствената изясненост. Ето малко рекомендации:
Спете задоволително и установете постоянна рутина за сън. Извършвайте вървене, тичане, йога или друга физическа интензивност, която харесвате. Правете почивки денем, с цел да се разтягате и да се движите, в случай че имате заседнала работа. Включете в диетата плодове, зеленчуци, протеини и пълнозърнести храни. Ограничете потреблението на модифицирани храни и захари.
2. Емоционална

Начините за справяне със напрежението като медитация и надълбоко дишане са мощни принадлежности за насърчаване на психическото и прочувственото здраве.

Тези практики оказват помощ за усмиряване на мозъка и усъвършенстват реакцията на тялото към стрес, като въздействат позитивно на прочувственото благоденствие. По същия метод те способстват за насърчаване на по-голямо осъзнаване на личните страсти, мисли и потребности, като предизвикват самосъжалението и грижата за себе си. 
Практикувайте техники за релаксация. Поставете здравословни граници във вашите взаимоотношения и се научете да казвате „ не “, когато е належащо. Идентифицирайте и изразявайте страстите си по здравословен метод, без значение дали посредством писане, изкуство или диалог с някого, на който имате доверие. Извършвайте действия, които ви носят наслада и персонално задоволство, като слушане на музика, четене на книга, гледане на филм или практикуване на занимание.
3. Психически

Както към този момент споменахме, грижата за себе си не значи единствено положително физическо здраве. Психическото благоденствие е от значително значение в това отношение. Обърнете внимание на този лист със препоръки, с цел да знаете по какъв начин да се грижите за мозъка си:
Практикувайте признателност към себе си и се фокусирайте върху позитивното. Поставяйте си реалистични цели всеки ден. Избягвайте несъразмерната работа и отделете време за отмора и релакс. Погрижете се за хигиената на съня си. Стимулирайте мозъка, като решавате пъзели, играете на настолни игри или научавате нещо ново. Ограничете обществени мрежи, когато смятате, че ви въздействат по отрицателен метод.
4. Социална

Междуличностните връзки и обществените действия играят съществена роля, когато става дума за грижата за себе си. Да имаме някого, с който да споделим своите прекарвания, паники и достижения, обезпечава успокоение и прочувствено благоденствие.

Освен това присъединяване в обществени действия ни оказва помощ да се свържем с другите и да избегнем изолацията. Започнете смяната, като включите дребни дейности в всекидневието си и ги коригирате съгласно персоналните си потребности и желания. Ето някои други възможности:
Намерете групи или онлайн общности, които споделят вашите ползи. Поставете ограничавания в връзките си, с цел да има баланс сред времето за вас и за другите. Участвайте в публични или доброволчески дейности, които ви разрешават да взаимодействате с другите и да помагате. Поддържайте здрави обществени връзки, без значение дали посредством позвънявания, видео диалози или персонални срещи с другари и близки.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР